Nya rekord i julhandeln

Snart är julen här och det har redan blivit dags att börja kika på julklappar till nära och kära. Den som funderar på att spendera några extra slantar på julhandeln är inte ensam. Handeln spås nämligen slå nya rekord i år. Vilken klapp som flest köper i år återstår att se men några populära kandidater till årets julklapp är ett bidrag till välgörenhet, en smartklocka och en kolsyremaskin.

4167485-drottninggatan

HUI spår att julhandeln slår ett nytt rekord i år igen, skriver Dagens Nyheter. Enligt beräkningar kommer detaljhandeln i december att omsätta hela 75 miljarder kronor, vilket är fem procent mer än i fjol. Mellan 1991 och 2014 har decemberhandeln endast minskat tre gånger och i år ser det alltså inte ut att ske än fjärde gång. Att julhandeln väntas öka ganska så mycket det här året beror på att Sverige har en stark ekonomi just nu, med rekordlåga räntor och en stor optimism om den egna ekonomin i hushållen. Man har tidigare i år trott att faktorer som flyktingkrisen och hotet om en bostadsbubbla ska bidra till att svenskarna håller tillbaka på konsumtionen, men så ser det inte ut att bli. Julen är nämligen den absolut viktigaste högtiden för svenskarna och man kommer förmodligen att prioritera julen för egen del.

Möbelbranschen hetast just nu

Den del i handeln som väntas öka mest i jul är bygg-, möbel- och järnhandeln som tros öka med runt åtta procent och bli de allra största vinnarbranscherna. Guldsmeds- och skobranschen ser istället ut att bli julens förlorare och tros bara få ökningar strax över nollstrecket. I Göteborgs-Posten kan man läsa att december är den månad som är viktigast för försäljningen inom de flesta av handelns delbranscher. Allra viktigast är julhandeln för elektronikbranschen, leksaksbranschen, guldsmedsbranschen och bokbranschen.

Tippar om årets julklapp 4153116-julhandel (1)

Vilken som kommer att bli årets julklapp har man inte gått ut med riktigt än, men det finns många roliga julklappar som skulle kunna ta hem titeln i år. Redan nu har ett antal spelbolag gått ut med odds på vilken som kommer att utnämnas till årets julklapp. I Helsingborgs Dagblad skriver de att den klapp som har lägst odds hos spelbolagen och därmed kan ha störst chans att vinna är en donation till ett gott ändamål. Några andra produkter som finns med på listan och som folk tror skulle kunna bli årets julklapp är:

  • Smartklockan.
  • Kolsyremaskinen.
  • Sexleksaken.
  • Husdjuret.
  • 3D-skrivaren.

Den klapp som har allra högst odds och som folk alltså tror har minst chans att bli utsedd till årets julklapp är Per Morbergs nya skärbräda som väckt en del uppståndelse. Varför den väckt uppståndelse beror på det dyra priset. Skärbrädan kostar nämligen 4 000 kronor och ett flertal experter har dessutom gått ut och sagt att skärbrädan är gjord på ett sätt som innebär att den kommer att gå sönder ganska snabbt, om man inte ser till att olja in den efter nästan varje användning.