E cigg – en cool accessoar?

Oavsett vad man tycker om rökning är det svårt att komma ifrån att cigaretter länge har haft en given plats inom modet, som en ofrånkomlig accessoar? Kommer E ciggen också att bli en accessoar? Om ja, varför? Och om nej, varför?

Businessfolk röker e-ciggE cigg blir allt vanligare, och att vejpa, alltså att ”röka” elektroniska cigaretter, blev ett av årets nyord redan 2015. Men har E cigg tagit den plats som cigaretten har haft i modet? Vem har t.ex. inte reagerat på att cigaretter är ganska vanligt förekommande inom modefoto? Under förra året lade flera modeller upp bilder på sig själva med cigaretter på Instagram, vilket SvD:s Perfect Guide uppmärksammar här.

Man skulle kunna tro att cigaretten skulle vara helt ute, med tanke på de senare årens hälsotrend. Försäljning av läsk har exempelvis gått ned, samtidigt som energidryckerna har blivit mer populära. Detta är något som P4 Sjuhärad rapporterar om här. Men kanske fortsätter cigaretterna att vara coola, åtminstone på bild. Kanske beror det just på att de är farliga. Det som är farligt har ju alltid haft en air av coolhet omkring sig, som modefotografer inte varit sena att exploatera.

Är E cigg för ofarliga?

En E cigg, däremot, är inte lika farlig som en vanlig cigarett, framför allt inte för omgivningen. Kanske är det helt enkelt därför som de inte fått samma status i modevärlden, åtminstone inte ännu. I takt med att modet blir mer sportigt kommer vi kanske dock att se fler vaporizers i modereportagen, och kanske också i olika sportsammanhang. Många hockeyspelare snusar ju, och tidigare var tuggtobak vanligt i baseballsammanhang i USA. Nikotin i sig har inte en negativ påverkan på syreupptagningsförmågan, och vätskan som E cigg laddas med innehåller nästan bara nikotin. Därför skulle det inte vara helt förvånande om exempelvis Nike eller Adidas i framtiden gjorde en kampanj där man kan se en vaporizer eller två.

Den stora hälsotrenden är inte bara en svensk företeelse, eller ens västlig. I Ryssland har konsumtionen av vodka minskat, skriver NSD, och även rökningen har minskat till ungefär 30 % av befolkningen. Hur många ryssar som gått över till E cigg förtäljer dock inte statistiken.